Optimizare blog personal: petredalea.ro

Optimizare performanță blog personal

Am testat performanța blogului cu ajutorul Pingdom Tools și am obținut următoarele cifre:

  • 89/100 scor performanță
  • 94 requests
  • 3.41 seconds
  • 1.6 MB page size

Verificarea blogului cu ajutorul Google PageSpeed Insights ne oferă un scor de performanță de 82/100 pentru desktop și 62/100 pentru mobil.

Diagnosticare WordPress

Pe prima pagină se încarcă 24 fisiere JS care totalizează 971.7 KB.

Foarte multe dintre aceste JS-uri sunt, din păcate, nefolositoare.

  • jQuery nu pare a fi folosit pe pagină, nu există niciun slider sau altceva care să necesite jQuery.
  • flexslider.js și caroufredsel.js sunt JS-uri care fac slidere, nu sunt folosite pe site dar se încarcă și ele.
  • shutter-reloaded.js se încarcă și el pe homepage, ar trebui să se încarce doar pe pagina postării/paginii, acolo unde e nevoie de el.
  • se încarcă 5 JS-uri Google Maps, sunt inutile, dacă se dorește inserarea de hărți Google pe site se poate face cu iframe, nu e nevoie de JS-uri.
  • JS-ul facebook are și el 165 KB, dacă e folosit de like box-ul din sidebar se poate pune și cu iframe și nu mai e nevoie de JS. Dacă e folosit de către temă, n-avem ce-i face.
  • JS-urile pluginului Contact Form 7 sunt încărcate pe toate paginile site-ului nu doar pe pagina de contact.

Tema

Majoritatea JS-urilor sunt încărcate de temă, e o problemă extrem de frecventă cu temele cumpărate de pe Theme Forest. Ele încearcă să ofere cât mai multe opțiuni fără să ia în considerare că nu toate vor fi folosite. În plus, nu oferă opțiuni de dezactivare.

Putem încerca să dezactivăm manual din codul sursă cât de multe. Însă dacă apare (și se face) un update la temă pe viitor o să se suprascrie toate modificările făcute.

O altă soluție ar fi schimbarea temei cu una mai lightweight. Noi oferim gratuit o serie de teme premium construite pe Genesis Framework pentru clienții noștri.

Tema mai face și o mulțime de thumbnailuri, sporind inutil spațiul necesar pe disk.

add_image_size('blog-large', 669, 272, true);
add_image_size('blog-medium', 320, 202, true);
add_image_size('tabs-img', 52, 50, true);
add_image_size('related-img', 180, 138, true);
add_image_size('portfolio-one', 540, 272, true);
add_image_size('portfolio-two', 460, 295, true);
add_image_size('portfolio-three', 300, 214, true);
add_image_size('portfolio-four', 220, 161, true);
add_image_size('portfolio-full', 940, 400, true);
add_image_size('recent-posts', 700, 441, true);
add_image_size('recent-works-thumbnail', 66, 66, true);

Multe dintre aceste thumbnailuri nu sunt folosite, ar trebui dezactivate și șterse și de pe server pentru a economisi spațiu.

Pluginuri

Pluginurile de securitate în general au un impact negativ asupra performanței pentru că scanează mereu instalarea de WP.

Pentru securitate, e de ajuns de folosit doar Limit Login Attempts + parole serioase pe wp-admin, cPanel, FTP și mailuri.

Broken Link Checker e un plugin care afectează performanța, e pe lista neagră și el, consumă resurse verificând toate linkurile din site.

Contact Form 7 poate fi înlocuit cu variante mai bune:

  • un plugin mai light este Simple Basic Contact Form
  • sau se poate folosi funcționalitatea Contact Form din pluginul Jetpack.

Acesta folosește sistemul intern al WordPress de comentarii pentru formularul de contact, ceea ce îl face să fie foarte eficient ca și consum de resurse.

Pluginul Gzip Ninja Speed Compression este inutil, W3 Total Cache e instalat pe site și face deja gzip.

W3 Total Cache nu e cel mai light plugin de cache, e destul de complex. Pentru un hosting shared există cel puțin 2 variante care consumă mai puține resurse (și fac și gzip, ca să putem elimina și Gzip Ninja Speed).

Pluginul Revision Control poate fi înlocuit cu o simplă linie de cod scrisă în wp-config.php care să conțină nr. maxim de revizii dorit.

Vihv Speed Up introduce niște indecsi în baza de date. Acest lucru pe termen scurt poate ajuta la viteză, dar pe termen lung nu e deloc o idee bună.

Imagini

Pe prima pagină se încarcă 25 imagini totalizând 608 KB.

Nu ar fi o problemă în sine dar în sidebar în loc să se încarce thumbnailuri de 50×50 px se încarcă, de exemplu, o poză mare de 790x510px care are 277 KB. Aceasta este tot o problemă legată de temă.

Optimizare WordPress

Petre a decis înlocuirea temei cu una construită pe Genesis Framework, pe care i-am setat-o și aranjat-o să arate cât mai aproape de cea veche. Am înlocuit pluginurile cu probleme și am implementat toate recomandările de la diagnosticare.

După aceste modificări, o nouă testare a performanței cu Pingdom Tools ne arată datele următoare:

  • 93/100 performance score
  • 1,19 seconds load time
  • 617 K page size

Google Page Speed Insights ne dă un scor de 91/100 pe desktop și 89/100 pe mobil.

După optimizare
după optimizare

Viteza de încărcare, după cum se vede, s-a îmbunătățit de la 3,41 secunde la 1,19 secunde ceea ce ridică atât gradul de mulțumire al vizitatorilor blogului cât și felul în care Google vede site-ul (viteza de încărcare fiind un factor SEO).


Comments

11 răspunsuri la „Optimizare blog personal: petredalea.ro”

  1. Ce pot face pentru a beneficia de o astfel de analiza si ajutor din partea dvs.? :)

    1. Serviciul de optimizare WordPress este oferit gratuit clientiilor care comanda orice pachet de hosting cu plata pe 1 an de zile in avans. Se poate comanda si separat, pretul fiind de 149 euro + tva.

    2. Locatia serverului de gazduire este in Romania? :)

  2. Salut! Am cumparat azi un domeniu si caut un hosting potrivit. Nu ma pricep foarte bine, adica ma pricep destul de putin dar m-am gandit sa ii dau drumul si sa incerc ca de 2 ani tot ma joc pe platfotma wordpress gazduita de ei…Nu stiu daca imi va reusi ceva, dar nu am mare lucru de pierdut… Asadar, mi-am cumparat domeniu, micronisa…Daca hotarasc sa iau hosting pe un an de la voi, ce informatii si cum puteti sa ma ajutati? Site-ul va fi de la 0, deci nu aveti ce analiza sa faceti…Voi incerca, atunci cand va fi cazul, dupa munca, sa incerc cu el monetizarea prin afiliere…Asadar, imi puteti recomanda daca doresc si alta tema in afara de cele mentionate de voi mai sus, imi puteti spune ce pluginuri sa instalez si care sunt ineficiente? Oferiti consultanta ulterioara?

    1. Salut,

      Da, iti putem oferi consultanta legata de teme si pluginuri, ce recomandam si ce nu recomandam sa se foloseasca.

  3. Dat fiind faptul ca blogul porneste de la 0, puteti sa faceti analiza si optimizarea la 2-3 luni dupa ce adaug continut, reclame, etc? Va voi contacta zilele urmatoare! O seara buna!

    1. Da, sigur ca da.

  4. Foarte multumit de toata colaborarea cu Simplenet … mutare blog, analiza plus schimbarea temei. Si de atunci ii tot recomand si din cand in cand mai cumpar cate un host pentru site-urile pe care le mai administrez.

  5. Buna ziua,
    Puteti, va rog, face o estimare, pentru site-ul meu, asemanatoare celei din prezentare?
    Pentru pachetul ”Popular”, spre exemplu? (înainte de Simplenet/dupa mutarea la Simplenet)

    Va multumesc!

    Dan

    1. Buna ziua,

      Se poate face, costul unui audit de performanta este 149 euro + tva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *