Optimizare blog personal: petredalea.ro

Am testat performanta blogului cu ajutorul Pingdom Tools si am obtinut urmatoarele cifre:

 • 89/100 scor performanta
 • 94 requests
 • 3.41 seconds
 • 1.6 MB page size

Verificarea blogului cu ajutorul Google PageSpeed Insights ne ofera un scor de performanta de 82/100 pentru desktop si 62/100 pentru mobil.

Diagnosticare WordPress

Pe prima pagina se incarca 24 fisiere JS care totalizeaza 971.7 KB.

Foarte multe dintre aceste JS-uri sunt, din pacate, nefolositoare.

 • jQuery nu pare a fi folosit pe pagina, nu exista niciun slider sau altceva care sa necesite jQuery.
 • flexslider.js si caroufredsel.js sunt JS-uri care fac slidere, nu sunt folosite pe site dar se incarca si ele.
 • shutter-reloaded.js se incarca si el pe homepage, ar trebui sa se incarce doar pe pagina postarii/paginii, acolo unde e nevoie de el.
 • se incarca 5 JS-uri Google Maps, sunt inutile, daca se doreste inserarea de harti Google pe site se poate face cu iframe, nu e nevoie de JS-uri.
 • JS-ul facebook are si el 165 KB, daca e folosit de like box-ul din sidebar se poate pune si cu iframe si nu mai e nevoie de JS. Daca e folosit de catre tema, n-avem ce-i face.
 • JS-urile pluginului Contact Form 7 sunt incarcate pe toate paginile site-ului nu doar pe pagina de contact.

Tema

Majoritatea JS-urilor sunt incarcate de tema, e o problema extrem de frecventa cu temele cumparate de pe Theme Forest care incearca sa ofere cat mai multe optiuni fara sa ia in considerare ca nu toate vor fi folosite si nu ofera optiuni de dezactivare.

Putem incerca sa dezactivam manual din codul sursa cat de multe putem insa daca apare (si se face) un update la tema pe viitor o sa se suprascrie toate modificarile facute.

O alta solutie ar fi schimbarea temei cu una mai lightweight, noi oferim gratuit o serie de teme premium construite pe Genesis Framework pentru clientii nostri, puteti vedea live demo-uri aici.

Tema mai face si o multime de thumbnailuri, sporind inutil spatiul necesar pe disk.

add_image_size('blog-large', 669, 272, true);
add_image_size('blog-medium', 320, 202, true);
add_image_size('tabs-img', 52, 50, true);
add_image_size('related-img', 180, 138, true);
add_image_size('portfolio-one', 540, 272, true);
add_image_size('portfolio-two', 460, 295, true);
add_image_size('portfolio-three', 300, 214, true);
add_image_size('portfolio-four', 220, 161, true);
add_image_size('portfolio-full', 940, 400, true);
add_image_size('recent-posts', 700, 441, true);
add_image_size('recent-works-thumbnail', 66, 66, true);

Multe dintre aceste thumbnailuri nu sunt folosite, ar trebui dezactivate si sterse si de pe server pentru a economisi spatiu.

Pluginuri

Pluginurile de securitate in general au un impact negativ asupra performantei pentru ca scaneaza mereu instalarea de WP.

Pentru securitate, e de ajuns de folosit doar Limit Login Attempts + parole serioase pe wp-admin, cPanel, FTP si mailuri.

Broken Link Checker e un plugin care afecteaza performanta, e pe lista neagra si el, consuma resurse verificand toate linkurile din site.

Contact Form 7 poate fi inlocuit cu variante mai bune – un plugin mai light este Simple Basic Contact Form sau se poate folosi functionalitatea Contact Form din pluginul Jetpack, care foloseste sistemul intern al WordPress de comentarii pentru formularul de contact, ceea ce il face sa fie foarte eficient ca si consum de resurse.

Pluginul Gzip Ninja Speed Compression este inutil, W3 Total Cache e instalat pe site si face deja gzip.

W3 Total Cache nu e cel mai light plugin de cache, e destul de complex si pentru un hosting shared exista cel putin 2 variante care consuma mai putine resurse (si fac si gzip, ca sa putem elimina si Gzip Ninja Speed).

Pluginul Revision Control poate fi inlocuit cu o simpla linie de cod scrisa in wp-config.php care sa contina nr maxim de revizii dorit.

Vihv Speed Up introduce niste indecsi in baza de date, lucru care pe termen scurt poate ajuta la viteza dar pe termen lung nu e deloc o idee buna.

Imagini

Pe prima pagina se incarca 25 imagini totalizand 608 KB.

Nu ar fi o problema in sine dar in sidebar in loc sa se incarce thumbnailuri de 50×50 px se incarca, de exemplu, o poza mare de 790x510px care are 277 KB. Aceasta este tot o problema legata de tema.

Optimizare WordPress

Petre a decis inlocuirea temei cu una construita pe Genesis Framework, pe care i-am setat-o si aranjat-o sa arate cat mai aproape de cea veche, dupa care am inlocuit pluginurile cu probleme si am implementat toate recomandarile de la diagnosticare.

Dupa aceste modificari, o noua testare a performantei cu Pingdom Tools ne arata datele urmatoare:

 • 93/100 performance score
 • 1,19 seconds load time
 • 617 K page size

Google Page Speed Insights ne da un scor de 91/100 pe desktop si 89/100 pe mobil.

după optimizare

Viteza de incarcare, dupa cum se vede, s-a imbunatatit de la 3,41 secunde la 1,19 secunde ceea ce ridica atat gradul de multumire al vizitatorilor blogului cat si felul in care Google vede site-ul (viteza de incarcare fiind un factor SEO).

11 răspunsuri

 1. Avatar Stoian Ciprian
  Stoian Ciprian

  Ce pot face pentru a beneficia de o astfel de analiza si ajutor din partea dvs.? :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Serviciul de optimizare WordPress este oferit gratuit clientiilor care comanda orice pachet de hosting cu plata pe 1 an de zile in avans. Se poate comanda si separat, pretul fiind de 149 euro + tva.

   1. Avatar Stoian+Ciprian
    Stoian+Ciprian

    Locatia serverului de gazduire este in Romania? :)

    1. Avatar Andrei Chira
     Andrei Chira

     Da.

 2. Avatar Alex
  Alex

  Salut! Am cumparat azi un domeniu si caut un hosting potrivit. Nu ma pricep foarte bine, adica ma pricep destul de putin dar m-am gandit sa ii dau drumul si sa incerc ca de 2 ani tot ma joc pe platfotma wordpress gazduita de ei…Nu stiu daca imi va reusi ceva, dar nu am mare lucru de pierdut… Asadar, mi-am cumparat domeniu, micronisa…Daca hotarasc sa iau hosting pe un an de la voi, ce informatii si cum puteti sa ma ajutati? Site-ul va fi de la 0, deci nu aveti ce analiza sa faceti…Voi incerca, atunci cand va fi cazul, dupa munca, sa incerc cu el monetizarea prin afiliere…Asadar, imi puteti recomanda daca doresc si alta tema in afara de cele mentionate de voi mai sus, imi puteti spune ce pluginuri sa instalez si care sunt ineficiente? Oferiti consultanta ulterioara?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Salut,

   Da, iti putem oferi consultanta legata de teme si pluginuri, ce recomandam si ce nu recomandam sa se foloseasca.

 3. Avatar Alex
  Alex

  Dat fiind faptul ca blogul porneste de la 0, puteti sa faceti analiza si optimizarea la 2-3 luni dupa ce adaug continut, reclame, etc? Va voi contacta zilele urmatoare! O seara buna!

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, sigur ca da.

 4. Avatar Petre
  Petre

  Foarte multumit de toata colaborarea cu Simplenet … mutare blog, analiza plus schimbarea temei. Si de atunci ii tot recomand si din cand in cand mai cumpar cate un host pentru site-urile pe care le mai administrez.

 5. Avatar Dan
  Dan

  Buna ziua,
  Puteti, va rog, face o estimare, pentru site-ul meu, asemanatoare celei din prezentare?
  Pentru pachetul ”Popular”, spre exemplu? (înainte de Simplenet/dupa mutarea la Simplenet)

  Va multumesc!

  Dan

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Buna ziua,

   Se poate face, costul unui audit de performanta este 149 euro + tva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *