Optimizare WordPress
Îmbunătățește viteza de încărcare a site-ului tău WordPress.
Crescând viteza de încărcare și scalabilitatea site-ului, accelerezi dezvoltarea afacerii tale online.
Economisești bani
Cu un site bine optimizat vei economisi bani. Un site bine optimizat consumă mai puține resurse ale serverului pe care este găzduit și astfel vei putea susține un trafic mai mare fără a fi nevoie să actualizezi abonamentul de găzduire la unul mai scump și cu mai multe resurse.
Mai multe afișări
1 secundă în plus înseamnă și cu 11% mai puține afișări. Cu cât site-ul tău e mai rapid cu atât sunt mai multe șanse ca vizitatorii să petreacă mai mult timp pe el. Iar mai multe afișări înseamnă mai mulți bani din publicitate pentru tine.
Crești rata de conversie
Un site mai rapid înseamnă un „bounce rate” mai mic și o rată de conversie mai mare. Pe un site lent e mai puțin probabil ca vizitatorii să comande, să te contacteze sau să lase un comentariu. Studiile dovedesc că 1 secundă în plus înseamnă cu 7% mai puține conversii.
Poziționare mai bună
Viteza este un factor SEO. Un site rapid va fi poziționat mai sus în rezultatele căutarilor ceea ce înseamnă mai mulți vizitatori. Sigur, nu putem garanta o mai bună clasare în Google, însă unui site rapid îi vor crește șansele.

Ce se întâmplă când un vizitator accesează o pagină pe un site WordPress?
1.
La accesarea paginii, browserul verifică IP-ul domeniului în DNS, apoi trimite cererea pentru pagină către server. Dacă site-ul folosește SSL, clientul și serverul negociază o legătură securizată înainte ca cererea să fie finalizată.
2.
Serverul primește cererea și rulează codul site-ului. Se interoghează baza de date și sistemul de fișiere pentru toate elementele necesare și se compilează pagina HTML. Când HTML-ul este creat, serverul îl trimite înapoi la browser.
3.
Browserul primește codul HTML, citește codul și vede că are nevoie de mai multe elemente = fișiere CSS, fonturi, imagini, fișiere Javascript. Ele pot proveni de la același server sau de la alte servere, caz în care necesită noi interogări DNS și conexiuni SSL.
4.
În timp ce încă mai colectează aceste elemente, browserul începe să creeze pagina html și afișează o primă versiune a paginii. Se numește First Contentful Paint (FCP) și e un metric important. Pentru că pagina nu s-a terminat de încărcat, utilizatorul nu poate încă interacționa cu ea.
5.
Mai multe elemente din pagină trebuie să fie adunate înainte ca utilizatorul să poată începe să interacționeze cu pagina, să facă clic sau să deruleze, așa că browserul pregătește pagina pentru interacțiune.
6.
Când toate elementele s-au încărcat și toate scripturile și-au finalizat sarcinile de configurare, pagina este în sfârșit gata de utilizare.
Astfel, putem împărți timpul de încărcare al unei pagini în 3 timpi separați, care pot fi îmbunătățiți fiecare într-o măsură mai mică sau mai mare.
1.
Timpul de răspuns al serverului
Timpul de răspuns al serverului este cel care are cel mai mare impact asupra experienței utilizatorului. Aici lucrează serverul, rulând codul PHP al site-ului. Dacă această primă solicitare este lentă, toți ceilalți pași în vizualizarea paginii web vor fi amânați.
2.
Timpul de transfer al datelor
Timpul de transfer al datelor este timpul necesar pentru a transporta elementele care compun pagina de la server (sau servere) la browser. Depinde de cantitatea de date și distanța pe care trebuie să o parcurgă.
3.
Timpul de randare al paginii
Timpul de randare e influențat de calitatea și complexitatea codului care trebuie interpretat, de numărul de elemente și dimensiunea lor, precum și de viteza dispozitivului pe care rulează browserul.
Cum putem reduce timpii de încărcare printr-un audit de performanță și optimizare WordPress
1.
Testare
Testăm cum funcționează site-ul tău web cu mai multe instrumente precum PageSpeed Insights, YellowLab Tools și GTMetrix.
2.
Identificare
Identificăm elementele care afectează performanța site-ului și căutăm soluții pentru a le repara sau înlocui cu alternative mai bune.
3.
Cache
În funcție de mediul de găzduire și de posibilitățile puse la dispoziție de acesta, implementăm cea mai bună soluție de cache pentru site-ul tău web.
4.
Reducere
Identificăm ce este inutil (cum ar fi un fișier CSS al unui formular de contact pe o pagină fără un formular de contact) și încercăm să eliminăm.
5.
Optimizare imagini
Optimizăm imaginile fără a pierde din calitate cu un modul WordPress premium pe care îl lăsăm instalat și îl poți folosi și pe viitor fără niciun cost.
6.
Optimizare bază de date
Optimizăm baza de date WordPress. Esențială pentru performanță, curățarea bazei de date poate îmbunătăți masiv viteza unui site.
7.
Mici trucuri
Implementăm câteva mici trucuri și practici recomandate pentru WordPress care aduc îmbunătățiri și performanțe mai bune site-ului.
Îmbunătățește-ți viteza site-ului cu serviciul nostru de audit al performanței și optimizare WordPress pentru viteză.
Întrebări frecvente
Optimizarea WordPress se referă la îmbunătățirea modului în care funcționează ecosistemul WordPress (temă + pluginuri + bază de date) și la optimizarea prezentării conținutului prin respectarea unor bune practici în administrarea site-ului. Obiectivele unei optimizări WordPress sunt: obținerea unei viteze mai mari de încărcare a site-ului, un consum mai mic de resurse pe server, posibilitatea de a susține mai mult trafic.
Nu, optimizarea WordPress pentru motoarele de căutare (sau SEO – search engine optimization) este un serviciu separat, complet diferit. Noi facem optimizare WordPress pentru a crește viteza de încărcare a paginilor și pentru a putea susține un trafic mai mare. Aceste optimizări ajută și la SEO.
Cel mai probabil pentru că este găzduit pe un server shared. În mediul shared, unde sunt găzduite sute de site-uri diferite, niciun furnizor, oricât de lăudat ar fi, nu poate garanta un anumit nivel de performanță sau un nivel constant de performanță. Vitezele de încărcare pot varia chair și de la minut la minut, depinde ce se întâmplă pe server: un site poate are un vârf de trafic sau un atac, un alt client poate face un backup, altul importă produse sau actualizează în masă prețuri etc… Aceste operațiuni consumă intensiv resurse și pot afecta și celelalte site-uri de pe server.
Nu știm, din păcate. Nu putem estima ce îmbunătățire s-ar putea aduce fără să testăm mai întâi site-ul. Nivelul de îmbunătățire depinde de fiecare site în parte, de viteza actuală de încărcare, de cum este construit site-ul, de calitatea găzduirii etc…
Răspunsul scurt de marketing ar fi DA, dar cu o steluță, nu garantăm cât de mult se va îmbunătăți. Răspunsul lung și cinstit ar fi că nu există garanții pentru că viteza de încărcare a unui site depinde de multe aspecte pe care nu le putem controla în totalitate. Dacă site-ul e găzduit pe un pachet shared, viteza lui poate varia de la un minut la altul, pentru că există vecini pe server care consumă și pot afecta performanța. Dacă site-ul e construit cu un modul de tip page builder care afectează în mod negativ performanța, ar trebui să reconstruim site-ul de la zero pentru a garanta o îmbunătățire, lucru pe care nu-l putem face.
Din păcate, nu. Serviciul are caracter nereturnabil pentru că presupune un consum de timp și efort care nu poate fi recuperat.
Pentru același motiv pentru care plătim un doctor (sau mai mulți) să ne spună dacă avem vreo boală. Putem presupune că e ceva în neregulă în corpul nostru bazându-ne pe niște simptome, dar nu putem ști exact până când nu mergem la un specialist (sau mai mulți) care să ne facă teste și analize, să le interpreteze și coreleze cu simptomele pe care le manifestăm, iar apoi să ne ofere un diagnostic și o cale de acțiune. Exact asta facem noi cu acest serviciu de audit & optimizare WordPress: testăm, analizăm, încercăm să identificăm sursa sau sursele problemei, îmbunătățim ce putem îmbunătăți și propunem soluții de acțiune pe mai departe (schimbare hosting, înlocuirea temei WordPress sau a modulelor cu probleme etc).