Îmbunătățește viteza de încărcare a site-ului tău WordPress.

Poți urma instrucțiunile noastre pentru a crește viteza de încărcare și scalabilitatea site-ului tău WordPress, sau te poți concentra pe dezvoltarea afacerii tale și să ne lași nouă sarcina optimizării WordPress.

Ce se întâmplă când un vizitator accesează o pagină pe un site WordPress?

Pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a unui site WordPress, trebuie mai întâi să înțelegem cum funcționează.

1

La accesarea paginii, browserul verifică IP-ul domeniului în DNS, apoi trimite cererea pentru pagină către server. Dacă site-ul folosește SSL, clientul și serverul negociază o legătură securizată înainte ca cererea să fie finalizată.

2

Serverul primește cererea și rulează codul site-ului. Se interoghează baza de date și sistemul de fișiere pentru toate elementele necesare și se compilează pagina HTML. Când HTML-ul este creat, serverul îl trimite înapoi la browser.

3

Browserul primește codul HTML, citește codul și vede că are nevoie de mai multe elemente (fișiere CSS, fonturi, imagini, fișiere Javascript). Ele pot proveni de la același server sau de la alte servere, caz în care necesită noi interogări DNS și conexiuni SSL.

4

În timp ce încă mai colectează aceste elemente, browserul începe să creeze pagina HTML și afișează o primă versiune a paginii. Se numește First Contentful Paint (FCP) și e un metric important. Pentru că pagina nu s-a terminat de încărcat, utilizatorul nu poate încă interacționa cu ea.

5

Mai multe elemente din pagină trebuie să fie adunate înainte ca utilizatorul să poată începe să interacționeze cu pagina, să facă clic sau să deruleze, așa că browserul pregătește pagina pentru interacțiune.

6

Când toate elementele s-au încărcat și toate scripturile și-au finalizat sarcinile de configurare, pagina este în sfârșit gata de utilizare. Deci scopul nostru este să ajungem la „gata de utilizare” într-un timp cât mai scurt.

Astfel, putem împărți timpul de încărcare al unei pagini în 3 timpi.

Deși în limbajul comun s-a încetățenit expresia „viteză de încărcare a site-ului”, de fapt e vorba despre timp, nu despre viteză. Cei 3 timpi sunt:

1. Timpul de răspuns al serverului

Timpul de răspuns al serverului este cel care are cel mai mare impact asupra experienței utilizatorului. Aici lucrează serverul, rulând codul PHP al site-ului. Dacă această primă solicitare este lentă, toți ceilalți pași în vizualizarea paginii web vor fi amânați.

2. Timpul de transfer al datelor

Timpul de transfer al datelor este timpul necesar pentru a transporta elementele care compun pagina de la server (sau servere) la browser. Depinde de cantitatea de date și distanța pe care trebuie să o parcurgă.

3. Timpul de randare al paginii

Timpul de randare e influențat de calitatea și complexitatea codului care trebuie interpretat, de numărul de elemente și dimensiunea lor, precum și de viteza dispozitivului pe care rulează browserul.

1. Cum îmbunătățim timpul de răspuns al serverului?

Obiectivul este să-i dăm serverului cât mai puțin de muncă. Sau să-i dăm muncii cât mai mult server. Sau ambele, ideal.

Full page cache

 • printr-un plugin WordPress – soluție suficient de bună
 • la nivel de server – soluție mai performantă
 • edge caching – performanță de top

Pluginuri mai bune

 • renunță la page buildere
 • testează consumul (cu P3, Query Monitor etc)
 • înlocuiește pluginurile consumatoare cu altele mai light

Temă mai bună

 • folosește o temă light
 • evită Themeforest

Optimizează baza de date (tutorial)

Hosting mai bun

2. Cum îmbunătățim timpul de transfer al datelor?

Obiectivul este să reducem cantitatea de date ce trebuie transferată de la server la browser și să reducem distanța pe care sunt transferate datele.

Optimizează imaginile pentru web (tutorial)

Optimizare fonturi

 • folosește un singur font, maxim 2
 • servește fișierele fonturilor de pe propriul server
 • alternativ, folosește system fonts

Optimizare CSS & JS

 • elimină CSS & JS inutil
 • concatenare CSS & JS
 • minificare CSS & JS

Folosește un CDN

 • Cloudflare (free)
 • BunnyCDN
 • KeyCDN

3. Cum îmbunătățim timpul de randare al paginii?

Aici muncește browserul de pe dispozitivul vizitatorului. Nu putem controla viteza conexiunii la net sau puterea de calcul a dispozitivului, putem doar să-i dăm browserului mai puțin de muncă.

Costul JavaScript

E o diferență între o imagine de 100KB și un JS de 100KB.

De descărcat, browserul le descarcă la fel (adică în același nr. se secunde/milisecunde) dar, după descărcare, lucrurile nu mai stau la fel.

Imaginii îi face decodare (image decoding), apoi afișare (rasterize paint), lucru care se întâmplă în milisecunde chiar și pe o conexiune lentă (3G, de ex).

În schimb, JS-ul este dezarhivat, apoi parsat, compilat și la final executat. Operațiunile astea pot dura secunde întregi pe conexiuni lente.

Cu cât aveți mai multe scripturi JS pe site, cu atât va fi mai greu să obțineți un timp de randare rapid al paginii.

Audit performanță și optimizare WordPress

Îți putem îmbunătăți viteza site-ului cu un audit de performanță și optimizarea WordPress pentru viteză.

500$ + tva