Îmbunătățește timpul de încărcare al site-ului tău WordPress.
Dacă site-ul tău are scoruri slabe la Core Web Vitals și nu știi ce să faci, ai ajuns unde trebuie. Suntem specializați pe optimizarea performanței WordPress.
Ce se întâmplă când un vizitator accesează o pagină pe un site WordPress?
Pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a unui site WordPress, trebuie mai întâi să înțelegem cum funcționează.
1
La accesarea paginii, browserul verifică IP-ul domeniului în DNS, apoi trimite cererea pentru pagină către server. Dacă site-ul folosește SSL, clientul și serverul negociază o legătură securizată înainte ca cererea să fie finalizată.
2
Serverul primește cererea și rulează codul site-ului. Se interoghează baza de date și sistemul de fișiere pentru toate elementele necesare și se compilează pagina HTML. Când HTML-ul este creat, serverul îl trimite înapoi la browser.
3
Browserul primește codul HTML, citește codul și vede că are nevoie de mai multe elemente (fișiere CSS, fonturi, imagini, fișiere Javascript). Ele pot proveni de la același server sau de la alte servere, caz în care necesită noi interogări DNS și conexiuni SSL.
4
În timp ce încă mai colectează aceste elemente, browserul începe să creeze pagina HTML și afișează o primă versiune a paginii. Se numește First Contentful Paint (FCP) și e un metric important. Pentru că pagina nu s-a terminat de încărcat, utilizatorul nu poate încă interacționa cu ea.
5
Mai multe elemente din pagină trebuie să fie adunate înainte ca utilizatorul să poată începe să interacționeze cu pagina, să facă clic sau să deruleze, așa că browserul pregătește pagina pentru interacțiune.
6
Când toate elementele s-au încărcat și toate scripturile și-au finalizat sarcinile de configurare, pagina este în sfârșit gata de utilizare. Deci scopul nostru este să ajungem la „gata de utilizare” într-un timp cât mai scurt.
Astfel, putem diseca timpul de încărcare al unei pagini în 3 părți.
Deși s-a încetățenit expresia „viteză de încărcare a site-ului”, de fapt e vorba despre timp, nu despre viteză.
1.
Timpul de răspuns al serverului
Este cel care are cel mai mare impact asupra experienței utilizatorului. Aici lucrează serverul, rulând codul PHP al site-ului.
2.
Timpul de transfer al datelor
Este timpul necesar pentru a transporta elementele care compun pagina de la server (sau servere) la browser. El depinde de cantitatea de date și distanța pe care trebuie să o parcurgă.
3.
Timpul de randare al paginii
E influențat de calitatea și complexitatea codului care trebuie interpretat, de numărul de elemente și dimensiunea lor, precum și de viteza dispozitivului pe care rulează browserul.
1.
Cum îmbunătățim timpul de răspuns al serverului?
Aici muncește serverul, procesând codul PHP. Obiectivul este să-i dăm serverului cât mai puțin de muncă. Sau să-i dăm muncii cât mai mult server. Sau ambele, ideal.
Implementare cache
Instalează un plugin WordPress de cache sau discută cu furnizorul de găzduire pentru posibilitatea de cache la nivel de server sau ajutor cu integrarea edge caching.
Pluginuri WordPress
Testează consumul pluginurilor WordPress; verifică dacă sunt pluginuri ce fac non cacheable requests; înlocuiește pluginurile cu unele mai light.
Tema WordPress activă
Testează consumul de resurse al temei WordPress active și, dacă sunt probleme, înlocuiește-o cu o temă mai light.
Optimizare bază de date
Curăță meta_keys orfane din tabela wp_postmeta; curăță intrări cu autoload:yes din tabela wp_options; curăță intrările pluginurilor și temelor vechi; șterge transients expirați; schimbă engine-ul tabelelor în INNODB; elimină indecșii inutili.
Setări WordPress
Dezactivează trackbacks, pingbacks, emojis, embeds; dezactivează sau limitează reviziile; setează curățarea regulată a trash-ului; dezactivează sau modifică API-ul heartbeat; dezactivează xml-rpc; setează un cron real.
Hosting superior
Găzduirea de tip shared nu poate garanta performanță constantă. Poți testa un pachet superior de tip shared sau o soluție de Găzduire WordPress sau Găzduire WooCommerce.
2.
Cum îmbunătățim timpul de transfer al datelor?
Obiectivul este să reducem cantitatea de date ce trebuie transferată de la server la browser și să reducem distanța pe care sunt transferate datele.
Optimizare imagini
Nu folosi rezoluții mai mari decât e nevoie; folosește formatul corect (jpg, png, svg, webp) pentru fiecare scenariu; curăță serverul de imaginile nefolosite.
Optimizare CSS și JS
- elimină CSS & JS inutil
- concatenare CSS & JS
- minificare CSS & JS
Optimizare fonturi
- folosește un singur font, maxim 2
- servește fișierele fonturilor de pe propriul server
- alternativ, folosește system fonts
Implementare CDN
- Cloudflare (free)
- Quic.cloud (free + premium)
- BunnyCDN (ieftin)
- KeyCDN
- Cloudfront (scump)
- Google Cloud CDN (scump)
- Fastly (scump)
3.
Cum îmbunătățim timpul de randare al paginii?
Aici muncește browserul de pe dispozitivul vizitatorului. Nu putem controla viteza conexiunii la net sau puterea de calcul a dispozitivului, putem doar să-i dăm browserului mai puțin de muncă.
DOM
Redu complexitatea DOM-ului prin folosirea de blocuri native Gutenberg la construcția paginilor în loc de pluginuri de tip page builder.
Javascript
Cu cât ai mai mult JS pe site, cu atât va fi mai greu să obții un timp de randare rapid. Minificarea și concatenarea nu ajută aici, doar eliminarea și simplificarea.
CSS
Redu complexitatea CSS, elimină erorile de sintaxă, redu folosirea @import și !important, elimină selectori și proprietăți duplicate, redundante.
Audit performanță și optimizare WordPress
Testăm performanța site-ului tău WordPress și îți îmbunătățim garantat timpul de încărcare și scorurile Core Web Vitals.
500 € + tva