Mutare WordPress de la un host la altul

Cea mai simpla modalitate de a te muta de la un host la altul este un full backup efectuat din cPanel de la hostul vechi si importat pe server la hostul nou.

Clientii care migreaza la Simplenet beneficiaza de mutare gratuita in cazul migrarii full backup de la cPanel la cPanel, in timp ce migrarile manuale pot avea costuri suplimentare ce pleaca de la 15 euro/site, in functie de dimensiunea site-ului/bazei de date si complexitate.

Daca nu puteti beneficia de migrare gratuita din partea noastra, va prezentam in continuare un tutorial cu etapele unei mutari corecte a unui site WordPress, mutare care asigura downtime zero (site-ul nu va fi cazut nicio secunda).

Mutarea manuala nu ar trebui facuta niciodata de cineva fara experienta, presupune lucrul cu baza de date prin phpMyAdmin si trebuie facuta cu mare atentie.

Etapele in cadrul mutarii sunt:

 • reducerea TTL la valori foarte mici pe serverul vechi
 • instalare plugin Code Freeze pe serverul vechi
 • copierea fisierelor pe serverul nou
 • importul bazei de date pe serverul nou
 • schimbarea DNS-urilor

Aceasta mutare implica doar fisierele si baza de date, daca aveti adrese de e-mail functionale pe domeniul gazduit va trebui sa faceti backup e-mailurilor prin mutarea in Gmail sau descarcarea locala prin Outlook sau Thunderbird sau sa se faca migrarea printr-un import al unui full backup de cPanel.

1. Modificare TTL

Din cauza ca propagarea DNS-urilor poate dura destul de mult, chiar si 24 ore, acest pas ne asigura ca propagarea se va face in mai putin de 1 ora, evitand cat mai mult posibilitatea ca vizitatorii sa mai ajunga si pe site-ul vechi.

Din cPanel > Advanced DNS Zone Editor modificati valoarea TTL pentru inregistrarea A a numelui de domeniu. De obicei, valoarea TTL este 14400, puteti sa o reduceti la o valoare de sub 1 ora, de exemplu 900 (valoarea e exprimata in secunde deci 900 inseamna 15 minute). Nu efectuati alte modificari legate de DNS momentan.

2. Instalare Code Freeze

Code Freeze este plugin WordPress care pune site-ul in modul read-only. In acest fel baza de date nu va suferi modificari care sa se piarda la mutare.

Inainte de a instala acest plugin, ar fi ideal sa anuntati vizitatorii ca site-ul se va muta la un alt host.

3. Copierea fisierelor

3.1 Descarcare fisiere

Cu ajutorul unui program de acces la FTP, Filezilla este cel mai cunoscut, se descarca local folderele si fisierele aferente WordPress de pe hostul vechi.

Descarcati doar:

 • wp-content/plugins
 • wp-content/themes
 • wp-content/uploads
 • robots.txt
 • .htaccess
 • fisiere de verificare Google, Bing Webmaster tools, etc…

Nu e necesar sa descarcati toate fisierele WordPress, veti instala un WordPress nou pe hostul nou.

Cat timp se descarca fisierele, accesati cPanel-ul hostului nou si cu ajutorul Softaculous Apps Instaler instalati WordPress.

3.2 Incarcare fisiere

Cu ajutorul Filezilla, conectati-va la hostul nou si urcati folderele si fisierele descarcate la pasul de mai sus.

Pentru conectarea prin FTP puteti folosi IP-ul serverului si ca user/parola folositi datele de acces la cPanel.

4. Copierea bazei de date

4.1 Export

Accesati phpMyAdmin din cPanel-ul hostului vechi de la sectiunea Databases.

Selectati baza de date apoi facti click pe Exporta din meniul de sus dupa care apasati butonul Executa. Se va deschide o fereastra pentru salvarea fisierului sql de export al bazei de date pe calculatorul dvs din care va puteti alege folderul unde doriti sa il salvati.

4.2 Import

Accesati phpMyAdmin din cPanel-ul hostului nou de la sectiunea Databases.

Selectati baza de date, marcati toate tabelele si alegeti optiunea Arunca, apasati Da in urmatoarea fereastra.

Faceti click pe Importa din meniu de sus, apasati butonul Alegeti fisierul pentru a face browse pe calculatorul dvs si a alege fisierul sql descarcat la pasul anterior dupa care apasati butonul Executa.

5. Schimbarea DNS-urilor

Multa lumea face greseala de a incepe cu acest pas insa daca doriti ca site-ul sa nu fie cazut in timpul mutarii schimbarea DNS-urilor trebuie sa fie ultimul pas.

Dupa ce fisierele si baza de date sunt mutate, verificati ca setarile din wp-config.php sa fie corecte dupa care puteti schimba DNS-urile domeniului.

Informatiile privind baza de date ar trebui sa fie corecte, daca aveati un wp-config.php modificat verificati si introduceti manual liniile de cod necesare copiindu-le din fisierul wp-config.php de pe serverul vechi.

In mod normal, propagarea DNS dureaza in jur de 2-3 ore, pentru domeniile internationale dureaza mai putin, pentru domeniile .ro dureaza mai mult (chiar si 2 zile).

Daca ati redus valoarea TTL din timp propagarea ar putea fi chiar imediata.

Efectuati urmatorii pasi pentru a va asigura ca totul este in regula pe serverul nou:

 • stergerea cookies si cache din browser
 • purge cache din Cloudflare (daca aveti implementat CloudFlare)
 • eliminarea pluginului Code Freeze
 • stergerea domeniului de pe serverul vechi

Asta e tot.

Nu va grabiti sa stergeti domeniul de pe serverul vechi, il puteti lasa 1-2 zile pana se propaga pentru toata lumea, eventual puteti sterge instalarea de WordPress si puteti pune un fisier index.html cu textul „Ne-am mutat pe un alt server. Daca vedeti acest mesaj va rugam sa stergeti cookies si cache din browser-ul dvs. si apoi sa reincarcati pagina”.