Ce face Gutenberg de la WordPress?

Gutenberg este noul editor al WordPress. Funcționează pentru versiunile WordPress 5.0 și cele ulterioare. În prezent, este editorul implicit în care poți crea pagini și articole pentru site-ul/blogul tău. În cazul în care preferi editorul clasic, trebuie să instalezi un plugin, WordPress Classic Editor.

Avantaje ale editorului Gutenberg

Gutenberg are ca scop simplificarea procesului de editare a paginilor/postărilor. Este bazat pe crearea/modelarea conținutului din pagini într-o interfață vizuală, în care poți verifica instant modul cum arată pagina pentru vizitatorii site-ului.


Editor Gutenberg

Cu ajutorul Gutenberg, fiecare secțiune din pagină poate fi editată rapid, și vizualizată imediat în exact aspectul pe care îl va avea pentru utilizatorii site-ului.

Gutenberg înlătură necesitatea de a cunoaște și implementa cod, căci nu e nevoie de nici un fel de cunoștințe de programare pentru a crea, edita și optimiza pagini sau articole într-un site WordPress. Tot ce trebuie făcut este să te concentrezi pe conținut, iar opțiunile din Gutenberg te vor ajuta să așezi acel conținut în pagină într-un mod atractiv.

Noul editor a fost creat pentru a gestiona simplu conținut multimedia. Astfel, poți insera imagini sau videoclipuri în pagina/articol, însuși editorul fiind concentrat pe o prezentare vizuală.

Conține blocuri multiple, pe care le poți utiliza pentru a configura conținutul din pagini/articole în modul dorit. Iată câteva dintre ele:

 • paragraf – servește la editarea textului de tip paragraf într-o prezentare de text
 • titlu și subtitlu – ajută la inserarea unor fraze care au rolul de titlu, respectiv subtitlu definitorii pentru textul din paragrafe
 • imagine, video, audio, galerie – sunt utile pentru adăugarea de elemente multimedia, creând un conținut atractiv pentru vizitatori
 • coloane – acest bloc servește la o bună organizare a textului, și la crearea unei structuri de conținut optime pentru vizitatori
 • listă – ajută la integrarea în pagină a unei liste de beneficii, avantaje, etc., și contribuie, ca și blocul anterior menționat, la o bună organizare a informațiilor
 • butoane – acest bloc este necesar pentru adăugarea de butoane CTA și nu numai, contribuind la o experiență interactivă a utilizatorilor cu site-ul și ajutând la generarea de clienți potențiali

În esență, orice element de pe pagină e un block iar pe viitor, și meniuri sau widget-urile vor deveni blocks. Tot site-ul WordPress va fi format din aceste blocks, care vor putea fi aranjate după cum dorește utilizatorul, într-un mod cât mai simplu posibil.

Dezavantaje ale editorului Gutenberg

Spre deosebire de editorul clasic, Gutenberg are opțiunile de editare integrate în secțiuni distincte. Fiecare opțiune trebuie descoperită în momentul în care ai nevoie de ea pentru editare.

În editorul clasic, opțiunile respective sunt vizibile direct în interfața de editare și ușor de identificat. Prin urmare, editorul Gutenberg necesită o explorare prealabilă a diferitelor funcționalități și o familiarizare cu secțiunile sale, pentru ca munca de editare să fie simplificată și nu îngreunată.


Diferite opțiuni de editare în Gutenberg

În plus, mulți dintre proprietarii de site-uri WordPress sunt deja obișnuiți de ani buni cu editorul clasic, așadar tendința este aceea de a-l prefera editorului Gutenberg, mai complex.

În concluzie, pentru proprietari de site-uri cu vechime în mediul online, editorul WordPress clasic poate fi o variantă bună.

Ei sunt deja obișnuiți cu funcționalitățile editorului, știu ce secțiune să acceseze pentru a insera o imagine sau pentru a adăuga o imagine reprezentativă ori a integra un video în pagină.

În schimb, pentru proprietarii de site-uri noi, recomandarea este aceea de a folosi noul editor Gutenberg, focusat pe editarea vizuală și integrarea de elemente multimedia. Gutenberg va cunoaște, probabil, multe actualizări și îmbunătățiri, de care editorul clasic nu mai beneficiază.

De ce Gutenberg?

Gutenberg a apărut pentru că pluginurile de tip visual builder (page builder) au început să aibă o popularitate foarte mare – semn că userii obișnuiți își doresc o modalitate cât mai ușoară (și ieftină) de a crea un site, fără ajutorul unui programator.

Problema principală e că nu exista o standardizare, fiecare plugin de page builder făcea lucrurile altfel și acest lucru afecta experiența de utilizare a userilor precum și percepția despre WordPress ca ecosistem.

O altă problemă era performanța site-urilor (viteza de încărcare), pluginurile de tip page builder adăugând o mulțime de scripturi JS și de „code bloat” pe site, crescând dimensiunea paginii precum și numărul de requesturi sau interogări în baza de date.

Așa că cei de la WordPress au decis să facă ceva similar cu un page builder însă la modul standardizat, ca o fundație pe care developerii să poată crea diverse „blocks” precum și diverse implementări.

În viitor, orice element de pe o pagină web va fi un „block”.

Tot site-ul WordPress va fi format din aceste „blocks”, care vor putea fi aranjate după cum dorește utilizatorul sau, ceva super mișto, să poată fi aranjate aceste „blocks” de către AI (inteligența artificială).

Cum ar fi să îți încarci texte, poze, video și orice tip de conținut dorești și inteligența artificală să-ți aranjeze în pagină tot conținutul în cel mai eficient mod posibil pentru a obține rate de conversie mai mari, de exemplu.

Cam despre asta e Gutenberg și ale sale blocuri.

4 răspunsuri

 1. Avatar Liliana Crăciun
  Liliana Crăciun

  Am nevoie de semnele speciale din limbile spaniolă și franceză. Unde le găsesc cu editorul Gutenberg?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Caracterele speciale cred că pot fi introduse cu ajutorul blocului Gutenberg numit „classic”, ce reprezintă editorul vechi, clasic, al WordPress.

 2. Avatar Liliana Crăciun
  Liliana Crăciun

  Nu găsesc semnele speciale în editorul Gutenberg.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Se poate instala pentru asta pluginul Insert Special Characters – https://wordpress.org/plugins/insert-special-characters/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *