Optimizare blog 1923.ro

1923.ro este un blog dedicat rapidistilor unde poti gasi stiri si noutati despre Rapid si poti cumpara tricouri personalizate.

Dragos (proprietarul site-ului) a optat pentru un audit de performanță cu scopul de a vedea daca ii putem rezolva anumite probleme pe care le avea cu acest blog, si anume aparitia ecranului alb, asa-numitul WSOD (white screen of death), care apare destul de frecvent in cazul WordPress.

De ce apare ecranul alb in WordPress?

Nu exista un singur motiv pentru care apare aceasta eroare, ea poate fi rezultatul mai multor chestii:

 • WordPress atinge limita de memorie RAM alocata pentru un script php
 • se foloseste un plugin/mai multe sau o tema de proasta calitate (referitor la cum e scris codul php)
 • exista o problema cu setarile serverului firmei de hosting
 • exista caractere nedorite in functions.php al temei sau in wp-config.php

Sa vedem cum l-am ajutat pe Dragos sa aiba un blog fara erori si mai „Rapid”… :)

Înainte

Inainte de mutarea pe serverul Simplenet, blogul 1923.ro se incarca in medie in 3,6 secunde, prima pagina avea 108 request-uri si o marime de aproximativ 3800K din care 3404.5K erau reprezentati doar de poze.

Scorul obtinut la testul Google Page Speed era de 80/100 cu urmatoarele recomandari prezentate:

 • optimize images
 • eliminate render-blocking Javascript and CSS in above-the-fold content
 • reduce server response time to under 200ms

Era clar ca pozele sunt problema principala insa nici serverul pe care era gazduit blogul nu era prea stralucit.

Optimizare

Am cautat pozele cu rezolutii foarte mari si le-am redimensionat pentru web dupa care am folosit Smush.it pentru optimiza toate pozele existente pe site.

Optimizarea pozelor se refera la micsorarea dimensiunilor in KB a fisierului insa cu pastrarea calitatii imaginii.

Am implementat si Lazy Load, un plugin de WordPress care incarca gradual imaginile de pe pagina, acestea fiind afisate doar cand intra in raza vizuala a utilizatorului.

Astfel, in loc sa se incarce 3MB de poze din prima, se incarca acum doar aproximativ 780K, urmand ca restul de poze sa se incarce treptat pe masura ce utilizatorii fac scroll.

Am creat un subdomeniu img.1923.ro si am setat ca imaginile viitoare incarcate pe site sa se afiseze de pe acest subdomeniu.

Acest lucru face ca browserul sa poata descarca in paralel mai mult elemente, crescand viteza de afisare a paginii.

Insa, oricat de mica ar fi pagina respectiva, pentru ca WordPress sa o afiseze serverul PHP trebuie sa lucreze impreuna cu serverul MySQL ca sa gaseasca in baza de date informatia si sa o afiseze in pagina.

Tot procesul asta consuma resurse asa ca am implementat o combinatie de page cache si database cache pentru a face WordPress-ul sa lucreze cat mai putin, sa consume cat mai putine resurse si astfel sa serveasca paginile mai repede si sa poata sustine si mai mult trafic.

Ca bonus, fara legatura cu performanta, am implementat si un plugin foarte mic si lightweight care codeaza adresele de e-mail de pe site ca sa le ascunda de botii care strang e-mailuri pentru listele spammer-ilor.

După

Dupa optimizarea imaginilor, setarea incarcarii graduale si implementarea cache-ului, am imbunatatit viteza de incarcare a blogului pana la 1,4 secunde fata de 3,60 secunde cat era initial.

Imbunatatire viteza incarcare blog
Imbunatatire viteza incarcare blog

Un nou test Google Page Speed ne arata un scor de 92/100, cu o singura recomandare (normala) – eliminate render-blocking Javascript and CSS in above-the-fold content.

Imbunatatire scor Google Page Speed
Imbunatatire scor Google Page Speed

Alte recomandari

Tot ce am facut pana acum am facut fara sa ne atingem de design si de functionalitatile site-ului.

Viteza mica de incarcare, dar si erorile legate de atingerea limitei memoriei nu se datorau in totalitate imaginilor neoptimizate sau lipsei cache-ului.

Chiar si optimizate, numarul pozele care sunt incarcate pe prima pagina este destul de mare din cauza ca sunt afisate postarile intregi.

Solutia ar fi sa se afiseze doar un excerpt si un thumbnail pentru fiecare postare.

O alta problema este legata de pluginul Facebook, plugin care adauga anumite functionalitati site-ului si care are un impact negativ extrem de mare – 90.6% din viteza de incarcare a site-ului.

Performanta pluginuri WordPress
Performanta pluginuri WordPress

Banuiala mea este ca acest plugin genera erorile insa din pacate, cam toate pluginurile care adauga comentarii Facebook pe care le-am testat au un impact negativ asupra performantei (unele dintre ele mai putin insa decat pluginul instalat).

Ca si regula generala, din experienta personala cu pluginurile de comentarii, recomand folosirea sistemului standard de comentarii al WordPress – poate nu arata el extraordinar, dar macar nu iti saboteaza site-ul.

Daca ai si tu un blog/site si vrei sa se incarce mai rapid si sa sustina mai mult trafic, te asteptam la Simplenet cu solutii de gazduire web, optimizare și mentenanta.

Un răspuns

 1. Avatar ProDigitalMedia
  ProDigitalMedia

  Imi place mult acest articol, vorbeste despre o problema cu cafe se confrunta majoritatea site-urilor si vine, totodata, cu implemetarea solutiilor care au adus rezultate. am verificat site-ul in cauza si merge bine cu toate ca comentariile se fac inca prin sistemul wordpess ci tot prin facebook…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *