Cum să optimizezi imaginile cu ShortPixel

optimzare-imagini-shortpixel-wordpress

Pe multe dintre site-urile clienților am întâlnit imagini neoptimizate pentru web.

De obicei, este vorba de poze urcate pe site direct de pe aparatul foto, la rezoluție foarte mare . Acestea au o dimensiune mare în KB, câteodată chiar ajungând la nivel de MB.

Aceste poze ocupă foarte mult spațiu pe server și, problema cea mai mare, duc la o încărcare greoaie a site-ului.

Imaginile ar trebui încărcate pe site la o rezoluție egală cu lățimea conținutului paginii în care este afișată imaginea respectivă. De exemplu, dacă lățimea conținutului este de 680 de pixeli, imaginea afișată ar trebui să fie încărcată la lățimea de 680 de pixeli.

În plus, toate imaginile urcate pe site ar trebui să fie optimizate pentru web.

Optimizarea pentru web înseamnă reducerea dimensiunii din KB a unei imagini fără pierderea calității sau cu cât mai puțină pierdere de calitate.

Această optimizare se poate face cu ajutorul ShortPixel, un serviciu web axat pe optimizarea imaginilor.

În varianta standard a serviciului, beneficiați de posibilitatea de a optimiza gratuit 100 de imagini pe lună.

Pe lângă cele 100 de credite oferite lunar, clienții Simplenet beneficiază de un BONUS de 2000 de credite. Acestea nu expiră lunar și pot fi folosite oricând pentru a optimiza imagini (1 credit = 1 imagine).

Pentru a optimiza imaginile de pe site cu ShortPixel urmează următorii pași:

PASUL 1

adauga-plugin-wordpress

Loghează-te în interfața de administrare a site-ului tău, după care accesează pagina Module > Adaugă modul (Plugins > Add new).

Folosește caseta de căutare din dreapta sus pentru a căuta ShortPixel. După care faci click pe butonul „Instalare acum”, apoi click pe „Activare modul”.

PASUL 2

cheie-api-shortpixel

După activarea pluginului apare mesajul de mai sus.

Fă click pe sign-up sau vizitează link-ul următor – https://shortpixel.com/wp-apikey – și introdu-ți adresa de e-mail. Vei primi o cheie API pe mail în cel mai scurt timp.

ATENȚIE: beneficiezi de 2000 de extra credite dacă folosești link-ul de mai sus pentru a genera cheia API.

Intră apoi în setările modulului, la Setări > ShortPixel (Settings > ShortPixel). Introdu cheia API pe care ai primit-o pe mail, după care apasă butonul „Validate”.

Vei găsi diverse setări, le poți lăsa cum sunt default. Apoi faci click pe butonul „Save and go to bulk process”.

PASUL 3

optimizeaza-imagini-wordpress

Poți folosi butonul „Start Optimizing” pentru a optimiza imaginile de pe site.


Comments

5 răspunsuri

  1. Nu se misca foarte repede optimizarea pentru prima data, insa nici nu ma grabesc. Rezultatul va fi win-win si pentru noi si pentru serverele voastre. Multumesc pentru pachetul de 2000 de imagini.

  2. Multumesc frumos! I-am dat sa pape creditele, maine o sa testez rezultatele si daca totul e ok ma vor avea de client pentru restul pozelor care trebuie optimizate.

  3. Eu folosesc o combinație de IrfanView (pentru redimensionare + salvare cu calitatea 100%) și tinypng.com/tinyjpg.com pentru reducerea mărimii. Am observat că ultimul dă rezultate mai bune decât mozjpeg, de exemplu. E gratuit și rapid, în timp ce încărcarea, redimensionarea și salvarea imaginii cu IrfanView se reduce la apăsarea tastelor Enter (sau dublu click pe imagine), Ctrl + R, alegerea dimensiunii pe orizontală, Enter, S (save), Enter. Adică o chestie de secunde. A, da, IrfanView se încarcă instantaneu.

    1. Exista multe variante de optimizare a imaginilor. Noi folosim Jpegmini, de exemplu.

    2. Că tot suntem la subiectul ăsta, Blogger (Blogspot) are un sistem foarte mișto de management al imaginilor. Poți urca o imagine mare, nu contează, se salvează într-o secțiune a contului tău Google dar ai spațiu practic infinit la dispoziție iar serverele ce găzduiesc imaginea au proprietățile unui cdn. De exemplu, dacă în articol setezi o mărime medie pentru acea imagine (asta vine 320 pixeli pe axa cea mai lungă), imaginea se încarcă exact la rezoluția respectivă. Manipulând url-ul la care se află imaginea originală, poți să o încarci cum vrei tu, aplicându-i efecte (de exemplu redimensionare proporțională + crop). Așa poți obține thumbnailuri de ce mărimi vrei tu, fără să-ți consumi spațiu în plus și fără ca browserul să încarce o imagine mai mare decât o afișează. Cam așa ceva face și Photon, dar imaginile livrate de Photon nu sunt indexate în Google (spre deosebire de cele de pe Blogger) și oricum sunt doar o copie a unor instanțe salvate pe serverul tău, care îți consumă spațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *