Dacă ai citit care sunt elementele necesare pentru a avea un site pe internet, atunci știi că trebuie să înregistrezi un domeniu web.
Numele de domeniu este adresa la care vizitatorii îți găsesc site-ul și este de forma nume.extensie: ionpopescu.ro, firmax.com, termopane-ieftine.net, desprecopii.info, firmaz.eu etc.
Înregistrarea unui domeniu reprezintă rezervarea dreptului de folosință al numelui de domeniu pe o anumită perioadă de timp.
Majoritatea domeniilor se înregistrează pe o perioadă de 1 an și se plătește anual reînnoirea lor. Excepție fac domeniile cu extensia .ro care se înregistrează pe perioadă nedeterminată și se plătesc o singură dată.
Înregistrarea se face după verificarea domeniilor disponibile prin intermediul unei aplicații precum cea de aici – Verificare domeniu liber.
Cât costă înregistrarea unui domeniu
Domeniile .com, .eu, .net etc se înregistrează pe o perioadă determinată (cel mai frecvent 1 an) iar prețul variază de la o extensie la alta, începând cu 60 lei pe an.
Atunci când alegeți un domeniu cu extensia .com, .net, .eu, .info, .org trebuie să aveți în vedere că în fiecare an trebuie plătită prelungirea domeniului respectiv, cost independent de cel al găzduirii.
Domeniile cu extensia .ro se înregistrează pe perioadă nedeterminată și se plătesc o singură dată, la înregistrare. Prețul înregistrării unui domeniu .ro variază în funcție de firma prin care se face înregistrarea, fiind între 200 și 240 lei (TVA inclus).
Ce înseamnă perioada nedeterminată
Înregistrarea unui domeniu .ro este numită deseori în mod eronat „pe viață”.
Expresia corectă este „perioadă nedeterminată” iar asta înseamnă că poți folosi domeniul până când Statul Român o să decidă să modifice legea și domeniile .ro vor fi înregistrate cu plată anuală, la fel ca toate celelalte domenii din lume.
Când o să fie asta? Nu se știe. Poate niciodată, de unde și expresia perioadă „nedeterminată”.
Poate să facă Statul așa ceva? De ce să mai plătesc dacă am plătit deja o dată?
Da, pentru că ceea ce trebuie reținut despre înregistrarea domeniilor este că se plătește pentru dreptul de folosință al domeniului pentru o anumită perioadă de timp, nu pentru un drept de proprietate nelimitat.
De ce apare 5 ani la înregistrarea domeniilor .ro la Simplenet?
Aceasta este doar o limitare tehnică a sistemului de gestiune și facturare folosit.
Domeniile .ro se vor înregistra pe perioadă nedeterminată chiar dacă în momentul plasării comenzii este afișată o perioadă de 5 ani.
UPDATE: ROTLD va introduce plata anuală pentru domenii începând din iulie 2017
Introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro va intra în aplicare începând cu data de 01 Iulie 2017.
Pentru numele de domenii .ro înregistrate înainte de data de 01 iulie 2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01 iulie 2017 – 01 octombrie 2017. Pentru domeniile .ro înregistrate în intervalul 01 iulie 2012 – 01 iulie 2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu .ro este egal cu 5 ani de la data înregistrării.
Cât durează înregistrarea unui domeniu
Înregistrarea se face în cel mai scurt timp posibil (de obicei în câteva minute de la confirmarea plății).
Folosirea practică a domeniului poate începe după propagare, care durează, în general, 3-4 ore. Procedura de înregistrare se inițiază doar după încasarea plății, indiferent de metoda de plată aleasă, nu se iau în considerare confirmările de plată.
Pe ce nume se înregistrează domeniile
La Simplenet, toate domeniile se înregistrează pe numele clientului final.
În cazul domeniilor cu extensii internaționale de tipul .com, .eu, .org, .info etc datele de înregistrare sunt publice. Pentru ascunderea acestor date se poate achiziționa serviciul Whoisguard pentru o taxă suplimentară.
În cazul domeniilor .ro datele de înregistrare sunt publice doar în cazul persoanelor juridice.
Ce se întâmplă dacă nu plătesc prelungirea unui domeniu?
După data expirării, domeniul intră în procesul de carantină.
Acest proces poate dura între 30 și 90 de zile, în funcție de extensie și de registrar, timp în care clientul poate achita factura proformă emisă pe email pentru prelungirea acestuia. În această perioadă, domeniul nu va fi funcțional.
Dacă nici în acest interval domeniul nu va fi achitat, acesta va deveni liber, cu posibilitatea de a fi înregistrat de o altă persoană.
Pot transfera un domeniu altei persoane?
Dacă se dorește efectuarea transferului dreptului de folosință a unui domeniu .ro care a fost înregistrat pe perioadă nedeterminată către o altă persoană va trebui să efectuați procedura prezentată pe site-ul ROTLD.ro la secțiunea Transfer Drept de Folosință. Acest transfer presupune un cost egal cu prețul înregistrării domeniului.
Domeniile .eu, .com, .org, .net se pot transfera fără costuri suplimentare de la o persoană la alta. Pentru acest proces este nevoie de o solicitare către firma prin care s-a efectuat înregistrarea domeniului, făcută de actualul proprietar.
Există însă unele extensii internaționale care necesită achitarea unei taxe suplimentare pentru transferul de la un titular la altul, precum .co.uk, .it sau .fr.
Pot pierde un domeniu înregistrat?
Există 2 situații în care se poate pierde dreptul de folosință al unui domeniu:
- în caz de neplată a prelungirii, pentru domeniile cu plata anuală
- în cazul în care numele domeniului conține mărci înregistrate și proprietarul mărcii respective dispută pe căile legale înregistrarea acestuia
Dacă vrei să înregistrezi un nume de domeniu, poți căuta chiar aici dacă numele domeniului dorit este disponibil.
Succes!
Forte adevarat dar la domeniile internationale dupa ce expira sunt evaluate si vandute la pret bursa