Dacă ai un site și te deranjează comentariile SPAM, atunci citește acest articol până la capăt și află cum poți să scapi de ele.
Indiferent de tipul de blog pe care l-ai creat, mai devreme sau mai târziu tot vine momentul în care trebuie să-ți compui o strategie de a înlătura spam-ul de pe site, mai ales dacă este vorba de o pagină populară, unde boții și spammerii se înghesuie să comenteze.
Nu te panica dacă observi că majoritatea comentariilor pe care le primești zilnic sunt de fapt spam. Același lucru se întâmplă și celor mai buni dintre noi. Din fericire, dacă pui în aplicare trucurile din acest articol, poți elimina (aproape) complet spamul de pe site-ul tău.
Cum te afectează spamul dacă ai un site WordPress?
Principala problemă a comentariilor spam este faptul că pun la îndoială credibilitatea site-ului tău în fața motoarelor de căutare și a utilizatorilor care vor să comenteze cinstit.
Nimeni nu are timp și chef să citească zece comentarii spam la un articol până ajunge la un comentariu pertinent. Din acest motiv, este recomandat să faci curățenie!
Pe de altă parte, dacă nu vrei să-ți încetinești site-ul cu adăugarea unui modul suplimentar care să blocheze spam-ul automat, iată ce alternative ai la dispoziție din setările standard ale site-urilor dezvoltate în WordPress.
6 metode de a scăpa de comentarii spam pe WordPress
#1 Interzice toate comentariile
Poți să interzici utilizatorilor opțiunea de a lăsa comentarii pe site-ul tău și ar trebui să faci acest lucru dacă majoritatea lor nu te avantajează.
Nu toate business-urile au de câștigat de pe urma comentariilor, iar dacă site-ul tău face parte din această categorie:
- mergi la Setări → Discuții
- debifează opțiunea Permite vizitatorilor să trimită comentarii la articole noi.
#2 Dezactivează comentariile anonime
- mergi la Setări → Discuții
- bifează căsuța din dreptul opțiunii Autorul comentariului trebuie să completeze numele și adresa de email.
Astfel, vei scăpa de o bună parte din roboții spam care caută în permanență formulare de comentarii pe diferite site-uri.
În plus, într-o anumită măsură, această setare îi va descuraja și pe cei care vor să lase comentarii malițioase sau doar să-ți trolleze site-ul.
#3 Moderează comentariile înainte de publicare
Încă o opțiune extraordinară a platformei WordPress este posibilitatea de a modera rând pe rând fiecare comentariu primit.
- mergi la Setări → Discuții
- bifează ambele opțiuni ale setării: Trimite-mi email când și de la Înainte să apară comentariul, alege Comentariul trebuie aprobat manual.
Vei avea puțin de muncă din cauza acestor setări. Dar comentariile spam se recunosc ușor. Chiar dacă e vorba de câteva zeci de comentarii pe zi, întreaga operațiune nu necesită mai mult de o jumătate de oră.
#4 Permite doar utilizatorilor logați să comenteze
Dacă îți plac restricțiile, poți impune celor care vor să se logheze să-și creeze mai întâi un cont pe site-ul tău.
Nu este foarte comod pentru ei, dar dacă chiar sunt interesați, o vor face fără îndoială. Iar ca bonus, în acest fel poți colecta și câteva adrese de mail cu care să-ți îmbogățești comunitatea celor cu care ai de gând să comunici și prin newsletter.
#5 Crează o listă de cuvinte interzise
Dacă o bună parte din comentariile spam pe care le primești conțin cuvinte pe care nu le accepți pe blogul tău, poți crea o listă de termeni pe baza cărora să fie excluse automat comentariile care îi conțin.
Poți include dacă vrei și adrese de email sau chiar IP-uri pe care să le adaugi pe câte un rând la secțiunea Listă de comentarii blocate.
#6 Interzice comentariile cu link-uri
Dacă spamul provine de la niște persoane reale, cel mai probabil scopul său este de a promova alte website-uri prin inserarea unui link în comentarii, care să conducă spre paginile de interes.
Iar dacă așa stau lucrurile, este foarte simplu să te ocupi de această problemă. Poți interzice comentariile în funcție de numărul de link-uri pe care ele le conțin de la secțiunea Moderare comentarii → Reține un comentariu în coada de moderare dacă conține X sau mai multe legături.
În loc de X poți pune orice valoare, dar ca să fii sigur că nu riști, sfatul nostru este să pui “1”.
O altă modalitate de a descuraja spammerii care vor să pună linkuri este să elimini caseta cu URL din formularul de comentarii. În mod standard, formularul are 4 casete: nume, email, URL, comentariu. Poți citi acest tutorial ca să afli cum să scoți caseta de URL.
Pluginuri antispam
Chiar dacă ai efectuat toate operațiunile de mai sus, tot e posibil să primești destul de mult spam.
Cu cât site-ul tău sau o pagină / articol devine mai populară, cu atât va atrage mai mult spam. Ca să nu muncești în plus cu moderarea, poți instala un plugin WordPress care să se ocupe de spam.
Cele mai populare pluginuri sunt:
Noi folosim Antispam Bee, dar ambele sunt eficiente în combaterea spamului.
Lasă un răspuns