Ce se poate întâmpla dacă nu ții updatat site-ul WordPress și pluginurile sale?

securitate-wordpress-simplenet

Actualizările sunt foarte importante pentru un site WordPress.

De multe ori, atunci când intri în interfața de administrare WordPress, găsești notificări de update-uri WordPress, teme și plugin-uri. Update-urile (actualizările) trebuie instalate, este mai mult decât recomandat să le iei în calcul.

Update-uri de WordPress

WordPress, fiind una dintre cele mai populare platforme CMS, care servește la crearea și administrarea de site-uri, este, în consecință, și cea mai vulnerabilă la atacuri informatice.

De aceea, programatorii care contribuie la scrierea de cod pentru WordPress se ocupă constant de îmbunătățiri ale sistemului și de consolidare a siguranței acestuia.

Îmbunătățirile se regăsesc în actualizări, destul de frecvente, care trebuie instalate pentru a menține site-ul la parametri optimi de funcționare și securitate.

  • Dacă nu actualizezi WordPress la cea mai nouă versiune, site-ul tău poate fi ținta unui atac, și fișierele sale pot fi corupte.
  • Iarăși, dacă nu actualizezi WordPress la cea mai recentă versiune a sa, site-ul poate deveni nefuncțional. În acest caz, utilizatorii care ajung pe site pot primi mesaj de eroare sau nu pot avea acces la conținutul site-ului, pentru care ai muncit, poate, luni sau ani.
  • Și, nu în ultimul rând, a avea o versiune veche de WordPress înseamnă că nu beneficiezi 100% de un produs complet, și de facilitățile pe care le asigură update-urile disponibile pentru platformă.

Notă: pentru a putea updata WordPress, e necesară o versiune PHP recentă. Pentru a verifica acest lucru, e bine să contactezi furnizorul de hosting, care îți va spune care este ultima versiune de script PHP care face WordPress funcțional.

Update-uri de teme

La fel ca și în cazul sistemului CMS de bază, temele instalate, tema activă pe care ai instalat-o pentru site-ul tău, va fi supusă unor update-uri. Acestea sunt mai rare sau mai frecvente, în funcție de echipa care se ocupă de mentenanța lor.

Notă: îți recomandăm ca, atunci când alegi o temă nouă pentru site, să fii atent la data ultimei actualizări. Cu cât mai recentă este aceasta, cu atât tema este mai bună calitativ, și o poți instala cu mai multă încredere pentru site-ul tău.

Actualizările de teme au ca scop îmbunătățirea performanței pentru produs, adăugarea de funcționalități noi, și înlăturarea problemelor de compatibilitate cu… update-urile de WordPress.

  • Dacă nu actualizezi tema la cea mai recentă versiune a sa, vei beneficia de opțiuni limitate de personalizare. Drept urmare, site-uri cu mai multe opțiuni și un design mai bun, mai bine personalizat, vor forma o concurență puternică împotriva site-ului tău.
  • În caz că nu actualizezi tema activă, riști să întâmpini probleme de compatibilitate cu WordPress (care a fost actualizat, și pe care poate l-ai updatat la cea mai recentă versiune). Compatibilitatea versiunilor anterioare (temă și CMS) poate să nu mai fie la fel de bună, și anumite opțiuni din site riscă să devină nefuncționale.
  • Update-urile de teme sunt bune și pentru a rezolva problemele de compatibilitate cu plugin-urile.

Update-uri de plugin-uri

Acestea sunt cele mai frecvente, mai ales în cazul plugin-urilor foarte populare și folosite de numeroși utilizatori.

Dacă nu actualizezi plugin-urile, riști, de asemenea, să te confrunți cu probleme de compatibilitate cu tema activă. Drept urmare, un formular de contact care nu mai funcționează sau un buton de newsletter care nu are codul potrivit în spate, va duce la scăderea timpului petrecut de utilizatori pe site și, implicit, la scăderea eficienței acestuia.

În concluzie, este bine ca, atunci când ai notificări de update-uri în interfața de administrare WordPress, să te ocupi de instalarea actualizărilor respective.

De asemenea, o ultimă verificare a site-ului după actualizări îți va da siguranța că totul este în regulă, și că în site totul funcționează corect.

Cea mai mare problemă

Dincolo de incompatibilități, problema cea mai importantă este la capitolul securitate.

Scripturile PHP existente pe contul tău de găzduire, fie că e vorba de pluginuri, teme WordPress sau altele, fie că e vorba de fișiere ce aparțin de site-ul tău sau de altă aplicație sau site găzduit pe contul tău, sunt posibile surse de vulnerabilități.

Dacă există o vulnerabilitate într-un script PHP, aceasta poate fi folosită pentru a infecta contul de găzduire și toate site-urile de pe acest cont.

Conform statisticilor WordPress.org, doar 23% din site-urile WordPress sunt actualizate la ultima versiune și conform statisticilor WPScan 52% din vulnerabilități sunt în pluginuri.

Acestea sunt motivele pentru care trebuie să-ți menții mereu site-ul actualizat la ultimele versiuni disponibile de la dezvoltator – atât core-ul WordPress cât și temele și, cel mai important, pluginurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *