O scurtă incursiune în lumea modulelor și a codurilor speciale ale temelor WordPress

Poți să fii blogger timp de ani de zile și chiar să ai un site cu găzduire premium, dar să nu știi care este diferența dintre un modul și o temă.

De-a lungul carierei noastre am întâlnit nenumărate astfel de cazuri și pentru că vrem să dăm o mână de ajutor celor care vor să învețe, ne-am gândit să punem cap la cap acest articol informativ și să discutăm despre o parte din lucrurile esențiale pe care ar trebui să le știi despre site-ul tău pentru a-l aduce la nivelul următor.

De ce este important să ai cunoștințe de bază legate de WordPress?

Înainte de a intra în subiectul articolului de față, pentru ca lucrurile despre care vom vorbi în continuare să capete mai mult sens, vom începe cu o poveste. A fost odată ca niciodată un oarecare Andrei care din dorința de a economisi un ban, și-a creat pe cont propriu un website pentru firma sa, alegând o temă destul de sofisticată, cu nenumărate opțiuni de customizare.

După ce a plătit pentru tema preferată un preț care pe moment i s-a părut un chilipir, Andrei și-a petrecut următoarea lună perfecționându-și site-ul, făcându-l să arate și să funcționeze întocmai cum și-a imaginat și toată lumea a fost fericită.

Dar prima și principala problemă pe care a trebuit s-o rezolve, a venit la puțin timp după finalizarea proiectului, atunci când nevoia l-a obligat să renunțe la tema folosită inițial și totul s-a dus de râpă.

Cu o nouă temă instalată, toate slide-urile profesionale și galeriile de fotografii pe care Andrei le-a folosit până atunci, s-au transformat într-o serie de linii de cod fără sens la care în final a trebuit să renunțe și să ia totul de la capăt.

Ce s-a întâmplat de fapt cu site-ul lui Andrei? 

Personajul fictiv din povestea noastră, ca și mulți alți bloggeri activi în prezent, nu era un developer în adevăratul sens al cuvântului și de aceea i-a trebuit un oarecare timp să înțeleagă care este diferența dintre o temă și module. Inițial, site-ul său arăta destul de impresionant, dar în momentul în care a trebuit să renunțe la tema folosită și a instalat alta, ce nu oferea suport pentru liniile de cod ale celei precedente, aspectul site-ului a fost compromis.

Ce este o temă WordPress?

Dacă privim site-urile WordPress ca pe niște case, atunci temele sunt exteriorul acestora. Ele controlează partea vizuală a site-ului, aspecte care țin de culoare, layout și design. Într-un cuvânt, temele decid modul de afișare al unui site. Ele au grijă de organizarea informației prezentă pe site-ul respectiv și o prezintă vizitatorilor într-o formă logică și atractivă, având grijă de aspectul paginilor și al articolelor.

Dacă site-ul tău este un blog de exemplu, tema va controla aspecte precum header-ul și footer-ul acestuia, precum și modul de afișare al textului și imaginilor. Chiar și locul sau modul de afișare al informațiilor legate de autor pot fi manipulate cu ajutorul unei teme.

Ce este un modul WordPress?

Revenind la comparația noastră, dacă o temă este ca exteriorul unei case, modulele sunt acele componente care contribuie la creșterea confortului din interior. De exemplu: bucătăria modulară, mobila antică sau finisajele care impresionează musafirii.

Modulele pot modifica codurile de bază ale unei teme WordPress în mai multe moduri și pot fi instalate sau dezinstalate pentru a da unui site diferite funcții.

Sunt codurile specifice anumitor teme mai eficiente decât modulele?

Nu trebuie să te simți vinovat dacă ai răspuns cu DA la întrebarea de mai sus. Orice începător are impresia că shortcode-urile, sau liniile de cod specifice unei anumite teme sunt mai eficiente decât modulele și asta se întâmplă din cauza modului în care fiecare dezvoltator de teme îți promovează produsul și a faptului că pretutindeni auzim că numărul de module folosit pentru un site trebuie minimizat pe cât posibil pentru a crește performanțele site-ului respectiv.

Dar în realitate, modulele și shortcode-urile nu diferă foarte mult între ele. De fapt, codurile modulelor WordPress sunt executate foarte asemănător cu cele ale temelor acestui sistem de management al conținutului și din acest motiv nu numai că niciunul dintre ele nu este superior celuilalt ca funcționalitate, ba mai mult, din punct de vedere practic, modulele au și un oarecare avantaj deoarece codurile lor se potrivesc cu mai multe teme, în timp ce shortcode-urile din temă nu au efect decât utilizate pentru tema pentru care au fost create.

În concluzie, ideal ar fi ca proprietarii să se folosească în primul rând de funcționalitățile standard ce vin cu WordPress și mai puțin pe funcționalitățile din teme sau pluginuri.

Dacă funcționalitățile standard nu sunt suficiente, ar trebui să se aleagă pluginuri care să fie compatibile cu mai multe teme, în daună alegerii unor teme care par perfecte și fac de toate fără prea mult efort.

Suntem perfect conștienți că aceasta pare a fi calea mai grea, dar pe termen lung e calea cea corectă, calea care nu îți sabotează performanțele site-ului și implicit afacerea online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *