Vrei să creezi un website în WordPress? Iată ce trebuie să știi despre editorul Gutenberg!

creioane colorate

Gutenberg este editorul de blocuri nou în WordPress, care l-a înlocuit pe cel TinyMCE încă de la versiunea 5.0. Deși inițial proiectul acesta a durat ceva timp până când să fie lansat, acum reprezintă o parte importantă din software. Schimbarea a adus o nouă experiență pentru creatorii de conținut și oferă posibilități multiple de customizare. În viitor s-ar putea ca întregul website să poată fi creat cu ușurință fără alte programe adiționale, inclusiv paginile landing sau cele de vânzări. În prezent asta nu e posibil, dar există funcții diferite. Iată ce trebuie să știi!

Cât de util este editorul Gutenberg?

Gutenberg a apărut oficial în data de 6 Decembrie 2018. Spre deosebire de editorul clasic, acesta este mult mai vizual și nu la fel de axat pe text. Din același motiv, există blocuri individuale care pot fi adăugate în funcție de preferințele fiecărui utilizator. Acestea se pot folosi pentru a schimba textele, imaginile, butoanele, widgeturile, etc. În plus, interfața este una de tipul drag&drop. Asta înseamnă faptul că poți ordona totul în orice pagină. De exemplu, să presupunem că ai 2 blocuri de paragrafe și 1 pentru imagine. Tot ce ai de făcut este să plasezi fiecare element unde consideri că arată mai bine. Un astfel de mod de operare este benefic atunci când faci greșeli, fiindcă te ajută să economisești timp.

Este Gutenberg un page builder?

La început, nu părea că ar putea fi un page builder care să poată înlocui Elementor sau alte page buildere. Părea că a fost creat pentru a oferi un anumit stil conținutului din articole sau din pagini, dar fără avantajele unui page builder clasic.

Dar ideea din spatele Gutenberg a fost exact asta – să standardizeze construcția unui site WordPress, să nu mai existe 14 page buildere diferite, fiecare făcut mai bine sau mai puțin bine, ci să existe un standard coerent, o fundație pe care să lucreze apoi toate page builderele (dacă va mai fi nevoie de ele).

Gutenberg poate fi înlocuit cu editorul clasic, iar asta este posibil prin folosirea pluginului oficial. Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi legat de compatibilitatea cu tema ta. Blocurile pot fi utilizate în orice design, iar șansele de a întâmpina o eroare sunt aproape inexistente. Dacă îți dorești mai multe avantaje, ia în calcul faptul că existe teme special create pentru Gutenberg. Acestea aduc template-uri pre-made în care poți umbla pentru a avea paginile dorite.

Cum poți folosi acest editor?

Adăugarea unui bloc într-o pagină este destul de simplă. Selectează zona dorită, iar apoi apasă butonul + și verifică opțiunile.

Tot ceea ce ai la dispoziție este separat în  următoarele 6 secțiuni:

  • Text: Aceste blocuri includ titluri și subtitluri, paragrafe, citate, liste sau coduri.
  • Media: Blocurile media fac referire la imagini, galerie, fotografii de copertă și elemente video.
  • Design: Este vorba de butoane, coloane, grupuri și separator.
  • Widget-uri: Calendarul, categoriile, blocul custom HTML, imaginea principală, etc.
  • Tema: Aici este vorba de conținutul din post, dată publicării, rezumat.
  • Embeds: Blocurile acestea fac referire la integrarea cu platforme precum Youtube, Twitter sau SoundCloud. Momentan, platformele precum Instagram încă nu pot fi adăugate.

Toate blocurile combinate au ca scop să creeze o experiență plăcută vizitatorilor și să te ajute să efectuezi modificări fără să ai nevoie de cunoștințe tehnice.

Cum a evoluat Gutenberg?

În primul rând, Gutenberg a introdus opțiunea Full Site Editing(FSE). Aceasta a fost plănuită în ideea de a ajuta platforma WordPress să fie curând mult mai funcțională, multe elemente fiind deja pregătite de publicare. Vei avea nevoie să instalezi doar o temă compatibilă, precum Twenty Twenty One.

Editorul de widgeturi oferă și alte funcții suplimentare, ceea ce îți aduce un nivel superior de control. Începând de la varianta 5.8, WordPress a introdus fișierul theme.json. Echipa oficială încă lucrează la update-uri, iar posibilități care nu sunt disponibile urmează să apară în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *