Ce sunt blocurile WordPress și care este rolul lor pe această platformă?

blocuri colorate

Blocurile de conținut sunt componente care îți permit să adaugi orice elemente dorești în pagini și articole. Acestea au fost concepute cu scopul de a te ajuta să ai parte de un design profesional, fără să mai plătești un dezvoltator. De-a lungul timpului, WordPress a produs multe schimbări la același capitol și acum există un upgrade. Mai exact, noul editor este complet diferit și vine cu mai multe funcții. Iată ce trebuie să știi!

Cât de utile sunt blocurile în platformă?

Site-ul tău web este alcătuit din mai multe piese. Acestea sunt de obicei imagini, titluri, paragrafe și butoane. Totuși, WordPress îți pune la dispoziție o gamă variată de alte blocuri. 

Spre exemplu, printre cele mai comune se află următoarele:

 • Galeria
 • Listele
 • Citate
 • Audio
 • Custom HTML
 • Tabel
 • Logo
 • Titlu
 • Rezumat conținut
 • Featured image
 • Categorii
 • Taguri

După cum observi, toate acestea oferă posibilitatea de a avea un conținut mai structurat. Ideea este cea de a ieși în evidență și de a crea pagini sau articole pe care oamenii să le poată scana cu ușurință. Funcțiile sunt disponibile direct în temă și te ajută să lucrezi eficient, fără să ai nevoie de alte cunoștințe tehnice.

Ce sunt blocurile Gutenberg?

Blocurile Gutenberg sunt la fel precum cele obișnuite, deoarece numele a fost dat noului editor. Încă din 2018, WordPress s-a concentrat mai mult pe designul vizual decât pe cel al textului. Astfel, TinyMCE este acum schimbat cu un editor îmbunătățit. Aspectul poate fi customizat după bunul plac, iar fiecare secțiune se va modifica rapid. Spre exemplu, să presupunem că adaugi un header. Acesta poate fi îngroșat sau subliniat, pentru a atrage atenția. Alte schimbări ce se pot face direct este la culoarea de fundal sau în imagini.

Ce sunt blocurile custom?

Așa cum poți bănui, termenul ‘’custom’’ face referire la ceva unic. În general, este vorba de blocuri WordPress care provin de la anumiți dezvoltatori de teme și pluginuri. Cu toate acestea, un bloc custom mai poate fi unul pe care-l construiești chiar tu. Ideea este cea de a avea mai multe funcții, care să acopere lipsurile din editorul actual. Genesis Custom Blocks este un plugin care te ajută să faci lucrurile mai simple. Folosind blocuri proprii, vei elimina necesitatea de a adăuga alte module și vei putea avea un site mult mai stabil. Pentru că vei crea designul acestor elemente, va exista compatibilitate cu aplicațiile pe care le utilizezi în prezent.

Ce sunt blocurile reutilizabile? 

Funcția reusable blocks îți permite să salvezi un bloc sau un grup de blocuri pentru o utilizare ulterioară în oricare altă pagină. Dacă adaugi mereu același conținut, atunci nu ai de ce să investești timp pentru formatul acestuia. În schimb, tot ce trebuie să faci este să selectezi blocul, să apeși cele 3 butoane care apar în toolbar și să alegi reusable blocks. La final, îi vei da o denumire și apoi vei da click pe salvare. În situația în care efectuezi modificări mai târziu, ține cont de faptul că acestea se vor aplica pe întregul site web.

Gutenberg a creat o experiență nouă pe piață, iar WordPress evoluează în continuare la acest capitol. Urmează sfaturile de mai sus și vei putea crea un design profesional, fără investiții suplimentare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *