Blocuri Guttenberg vs Editorul Clasic în WordPress

blocuri colorate

După cum știi deja, un site WordPress la momentul actual va putea fi modificat prin editorul Gutenberg. Acesta seamănă cu un page builder, fiind mult mai simplu față de versiunea clasică.

Din momentul în care s-a produs aceeași schimbare, unele persoane au găsit-o foarte utilă, iar altele și-au dorit ca lucrurile să fie precum înainte.

În acest articol, vei afla care sunt avantajele și dezavantajele ambelor alternative!

Cum arată editorul de blocuri?

Acest editor a apărut inițial în anul 2018, odată cu lansarea WordPress 5.0. Motivul numelui său este dat de faptul că îți permite să editezi fiecare secțiune, prin modul drag&drop.

Scopul este cel de a oferi utilizatorilor flexibilitate, existând peste 15 tipuri de construcție diferite. Cu ajutorul acestora, vei reuși să ai un website cu aspect plăcut, fără să mai inserezi coduri.

Cum arată editorul clasic?

Editorul clasic este cel care a existat înainte de Gutenberg, având un design axat mai mult pe partea de conținut scris.

Acesta poate fi considerat asemănător cu Microsoft Word și a fost utilizat ani de zile. În prezent nu mai este implementat în versiunile noi WordPress. În schimb, îl poți instala cu ajutorul plugin-ului oficial.

În urma acțiunii, este important să reții faptul că pierzi acces la secțiunile de tip bloc. Pe de altă parte, această alternativă poate fi ideală pentru unele persoane.

Ce diferențe există în interfață?

Editorul Gutenberg prezintă un design mult mai modern în comparație cu cel anterior. Fiecare paragraf dintr-un articol va fi privit precum o secțiune, iar butonul + va deschide un meniu unde o să vezi toate alternativele. Nu o să poți adăuga doar un paragraf, ci și alte lucruri cum ar fi imagini, secțiuni html sau chiar blocuri create prin plugin-uri adiționale.

Pentru editare, tot ce ai de făcut este să apeși click și apoi se vor deschide setările. Fiecare bloc este diferit și prezintă opțiuni speciale de personalizare sau styling.

Editorul clasic este de tip text și are opțiuni de formatare în partea superioară. Spre deosebire de Gutenberg, posibilitățile sunt limitate. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că tot conținutul va fi analizat în întregime, ci nu individual.

La fel precum în celălalt editor, setările documentului sunt în partea dreaptă. Singură diferență este faptul că secțiunea permalinks a fost mutată sub titlul postului.

Cât de ușor de folosit sunt ambele soluții?

Gutenberg a apărut în momentul în care cea mai mare parte din utilizatorii WordPress foloseau deja constructori de pagini. Așadar, nu a fost nimic surprinzător sau necunoscut pentru aceștia.

Chiar dacă nu ești o persoană tehnică, te vei obișnui repede cu această soluție. Poți muta blocuri, să le ștergi sau chiar să le salvezi pentru o utilizare ulterioară.

Editorul clasic a rămas la fel de ușor de utilizat precum în trecut. Datorită faptului că vei avea un layout foarte simplu, va fi ușor să adaugi conținutul dorit.

Gutenberg câștigă însă când este vorba de o persoană care caută un mod pentru a implementa butoane sau alte elemente similare, fără să instaleze un plugin.

Ce editor este recomandat să alegi?

Indiferent dacă ești la primul website WordPress sau nu, editorul Gutenberg reprezintă probabil cea mai utilă alternativă. Asta în special pentru că versiunea clasică nu mai primește update-uri.

În plus, au apărut deja teme care s-au adaptat la nouă interfață și te ajută să construiești site-ul dorit într-un mod mult mai simplu. Așadar, știi ce ai de făcut!


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *