Abonați la blog sau fani în rețelele sociale? În ce să investesc?

investitie blogging

Blogging sau social media, care este cea mai bună alegere? Fie că ai decis să investești într-un blog care conectează business-ul cu utilizatorii, sau în conexiunile ce sunt generate de rețelele sociale, există avantaje și dezavantaje de ambele părți. În final, rata de conversie este cea care îți va arăta ce tip de investiții au generat cele mai bune rezultate.

De cele mai multe ori, oamenii care iau o decizie de cumpărare în urma citirii unui articol nu sunt cei care ți-au vizitat pentru prima dată blogul, ci cei care te cunosc de mai mult timp și care sunt abonați la newsletter-ul în care anunți ultimele materiale publicate. Tocmai în scopul fidelizării, este important să creezi o bază de date și să comunici constant.

Îți prezentăm în continuare câteva aspecte de care merită să ții cont atunci când alegi să investești în promovare online, fie într-un blog care conectează utilizatorii cu brand-ul, fie în conexiuni generate de rețelele sociale.

Care este profilul business-ului tău

Atunci când decizi să investești într-o anumită modalitate de promovare este vital să ții cont de nișa de business în care activezi. Dacă ai un business care are mare trecere la publicul larg, atunci social media este un canal mult mai potrivit pentru promovare. Dacă ai un business în zona de food, postezi informații cât mai concise și relevante.

Spre exemplu, oferta la meniul zilei o postezi pe pagina de Facebook și toți cei interesați vor intra special pe pagină și vor alege ce mănâncă la prânz în ziua respectivă.

Ce tip de conținut dorești să promovezi și care sunt obiectivele

De cele mai multe ori, un articol despre realizările din ultimul an al companiei este cel mai bine să fie promovat prin intermediul blogului. Obiectivul fiind acela de a fideliza clienții. În schimb, dacă deții o firmă care produce skateboard-uri, poți realiza un filmuleț care pune în valoare produsul. Participi la o competiție, apelezi la un endorser care vorbește despre produs sau la un sportiv cunoscut care face o demonstrație cu produsul.

Acest tip de conținut va atrage atenția utilizatorilor din rețelele sociale dacă este interesant sau prezintă o perspectivă inedită, fie că vorbim de Facebook, Instagram sau You Tube.

Atragerea utilizatorilor, social media versus blog

Atâta timp cât conținutul publicat pe blog este constant și prezintă informații utile pentru utilizatori, aceștia vor lua singuri decizia de a se abona la newsletter. În schimb, în social media, atragerea organică a fanilor este mult mai dificilă. În plus, este destul de greu să controlezi calitatea publicului care decide să te urmărească pe o anumită rețea socială.

Adună o comunitate în jurul business-ului tău

Atât prin intermediul blog-ului, cât și în rețelele sociale, ai posibilitatea să formezi o comunitate care este interesată de tine și de produsele tale. Pe blog, cititorii pot interacționa cu conținutul prezentat și îți pot da un feedback sincer, de care ar fi bine să ții cont. Și în social media primești feedback, dar aici persoanele au tendința să ofere mai puține detalii și multe comentarii pot fi date de la oameni care nu au luat contact cu serviciile sau produsele tale.

Află unde petrec timpul clienții tăi

Înainte de a lua decizia de a investi într-un blog sau în atragerea fanilor pe rețele sociale, cunoaște-ți cât mai bine profilul de clientului tău și modul în care își petrece timpul în online.

Dacă clienții tăi sunt persoane care-și petrec timpul pe rețelele sociale, atunci merită să-i abordezi acolo. În schimb, dacă aceștia sunt oameni ocupați, care văd în rețelele sociale o pierdere de timp, atunci investiția în fani pe Facebook nu este justificată.

Ține cont de gradul de perisabilitate

Atunci când postezi pe social media, conținutul are un termen de expirare și este rapid uitat. În schimb, articolele dintr-un blog își păstrează actualitatea. Un articol relevant scris pe blog aduce vizitatori atât atunci când a fost scris, cât și de-a lungul timpului.

În schimb, o postare din Social Media este trecută cu vederea în doar câteva minute de la publicare. Mai mult, în ziua următoare toți vor uita ceea ce ai scris și vor avea în vedere alte subiecte.

Gradul de concentrare social media vs. blogging

Attention Span-ul este mult mai mare atunci când un utilizator citește un articol pe un blog, în comparație cu cel de pe rețelele sociale.

În social media, intervalul de atenție se rezumă la aproximativ 15 secunde, iar pe blog ține cont de relevanța informației transmise și de disponibilitatea fiecărui utilizator în parte. Un utilizator interesat de un anumit subiect nu se va opri la un singur articol și va citi mai multe articole care au o tematică asemănătoare.

Monitorizarea rezultatelor

Să ajungi la publicul țintă este mult mai dificil în social media, spre deosebire de blog, unde ajung majoritatea vizitatorilor care au manifestat un prim interes în ceea ce privește profilul business-ului sau serviciile promovate.

În social media, promoțiile și noutățile despre compania ta pot fi postate pe wall-ul de Facebook, aici diferența este că nu știi dacă mesajul tău ajunge la audiența dorită și ai mai puțin control în ceea ce privește tipul de public căruia i te adresezi.

Pe rețelele sociale, vei observa că, de cele mai multe ori, aceiași utilizatori care interacționează cu o anumită postare, nu sunt și cei care au putere de cumpărare.

Cât despre abonații la blog, aceștia vor veni în mod organic atunci când creezi un conținut valoros pentru ei. În fapt, principalul obiectiv al faptului de a avea un blog este dat de creșterea autorității site-ului, fie că business-ul tău oferă servicii sau produse.

În concluzie, fie că alegi să investești într-un blog sau în social media, încearcă, pe cât posibil, să nu pierzi timpul celor care te urmăresc. Fie că le oferi un element surpriză în social media, fie că le oferi o informație valoroasă sau le prezinți o ofertă, nu îi duce cu zăhărelul, mai devreme sau mai târziu își vor da seama și, pe termen lung, vei avea de pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *