mutare-wordpress

Mutare WordPress de la un host la altul

Cea mai simplă modalitate de a te muta de la un host la altul este un full backup efectuat din cPanel de la hostul vechi și importat pe server la hostul nou.

Clienții care migrează la Simplenet beneficiază de mutare gratuită în cazul migrării full backup de la cPanel la cPanel, în timp ce migrările manuale pot avea costuri suplimentare ce pleacă de la 15 euro/site, în funcție de dimensiunea site-ului/bazei de date și complexitate.

Dacă nu puteți beneficia de migrare gratuită din partea noastră, vă prezentăm în continuare un tutorial cu etapele unei mutări corecte a unui site WordPress, mutare care asigură downtime zero (site-ul nu va fi căzut nicio secundă).

Mutarea manuală nu ar trebui făcută niciodată de cineva fără experiență, presupune lucrul cu baza de date prin phpMyAdmin și trebuie făcută cu mare atenție.

Etapele în cadrul mutării sunt:

  • reducerea TTL la valori foarte mici pe serverul vechi
  • instalare plugin Code Freeze pe serverul vechi
  • copierea fișierelor pe serverul nou
  • importul bazei de date pe serverul nou
  • schimbarea DNS-urilor

Această mutare implică doar fișierele și baza de date, dacă aveți adrese de e-mail funcționale pe domeniul găzduit va trebui să faceți backup e-mailurilor prin mutarea în Gmail sau descărcarea locală prin Outlook sau Thunderbird sau să se facă migrarea printr-un import al unui full backup de cPanel.

1. Modificare TTL

Din cauză că propagarea DNS-urilor poate dura destul de mult, chiar și 24 ore, acest pas ne asigură că propagarea se va face în mai puțin de 1 oră, evitând cât mai mult posibilitatea ca vizitatorii să mai ajungă și pe site-ul vechi.

Din cPanel > Advanced DNS Zone Editor modificați valoarea TTL pentru înregistrarea A a numelui de domeniu. De obicei, valoarea TTL este 14400, puteți să o reduceți la o valoare de sub 1 oră, de exemplu 900 (valoarea e exprimată în secunde, deci 900 înseamnă 15 minute). Nu efectuați alte modificări legate de DNS momentan.

2. Instalare Code Freeze

Content Freeze este plugin WordPress care pune site-ul în modul read-only. În acest fel baza de date nu va suferi modificări care să se piardă la mutare.

Înainte de a instala acest plugin, ar fi ideal să anunțați vizitatorii că site-ul se va muta la un alt host.

3. Copierea fișierelor

3.1 Descărcare fișiere

Cu ajutorul unui program de acces la FTP, Filezilla este cel mai cunoscut, se descarcă local folderele și fișierele aferente WordPress de pe hostul vechi.

Descărcați doar:

  • wp-content/plugins
  • wp-content/themes
  • wp-content/uploads
  • robots.txt
  • .htaccess
  • fișiere de verificare Google, Bing Webmaster tools, etc…

Nu e necesar să descărcați toate fișierele WordPress, veți instala un WordPress nou pe hostul nou.

Cât timp se descarcă fișierele, accesați cPanel-ul hostului nou și cu ajutorul Softaculous Apps Instaler instalați WordPress.

3.2 Încărcare fișiere

Cu ajutorul Filezilla, conectați-vă la hostul nou și urcați folderele și fișierele descărcate la pasul de mai sus.

Pentru conectarea prin FTP puteți folosi IP-ul serverului și ca user/parolă folosiți datele de acces la cPanel.

4. Copierea bazei de date

4.1 Export

Accesați phpMyAdmin din cPanel-ul hostului vechi de la secțiunea Databases.

Selectați baza de date apoi faceți click pe Exportă din meniul de sus, după care apăsați butonul Execută. Se va deschide o fereastră pentru salvarea fișierului sql de export al bazei de date pe calculatorul dvs. din care vă puteți alege folderul unde doriți să îl salvați.

4.2 Import

Accesați phpMyAdmin din cPanel-ul hostului nou de la secțiunea Databases.

Selectați baza de date, marcați toate tabelele și alegeți opțiunea Aruncă, apăsați Da în următoarea fereastră.

Faceți click pe Importă din meniu de sus, apăsați butonul Alegeți fișierul pentru a face browse pe calculatorul dvs. și a alege fișierul sql descărcat la pasul anterior, după care apăsați butonul Execută.

5. Schimbarea DNS-urilor

Multă lumea face greșeala de a începe cu acest pas însă dacă doriți ca site-ul să nu fie căzut în timpul mutării schimbarea DNS-urilor trebuie să fie ultimul pas.

După ce fișierele și baza de date sunt mutate, verificați ca setările din wp-config.php să fie corecte, după care puteți schimba DNS-urile domeniului.

Informațiile privind baza de date ar trebui să fie corecte, dacă aveați un wp-config.php modificat verificați și introduceți manual liniile de cod necesare copiindu-le din fișierul wp-config.php de pe serverul vechi.

În mod normal, propagarea DNS durează în jur de 2-3 ore, pentru domeniile internaționale durează mai puțin, pentru domeniile .ro durează mai mult (chiar și 2 zile).

Dacă ați redus valoarea TTL din timp, propagarea ar putea fi chiar imediată.

Efectuați următorii pași pentru a vă asigura că totul este în regulă pe serverul nou:

  • ștergerea cookies și cache din browser
  • purge cache din Cloudflare (dacă aveți implementat CloudFlare)
  • eliminarea pluginului Code Freeze
  • ștergerea domeniului de pe serverul vechi

Asta e tot.

Nu vă grăbiți să ștergeți domeniul de pe serverul vechi, îl puteți lăsa 1-2 zile până se propagă pentru toată lumea, eventual puteți șterge instalarea de WordPress și puteți pune un fișier index.html cu textul „Ne-am mutat pe un alt server. Dacă vedeți acest mesaj vă rugăm să ștergeți cookies și cache din browser-ul dvs. și apoi să reîncărcați pagina”.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *